"Er kan geen eerlijke democratie en duurzame economie zijn zonder vrije, professionele journalistiek"

26 mei 2021

"Er kan geen eerlijke democratie en duurzame economie zijn zonder vrije, professionele journalistiek"

Journalisten over de hele wereld offeren hun eigen leven en vrijheid op om ons allemaal goed te informeren. Ze riskeren hun leven om de corrupte heersers, politici en machtige mensen ter verantwoording te roepen.

Volgens de Internationale Federatie van JournalistenIn de afgelopen drie decennia zijn 2,658 journalisten vermoord en vorig jaar 66.

Lyra Mckee was een jonge, getalenteerde journalist die in Noord-Ierland werd vermoord omdat ze gewoon haar werk deed.

Daphne Caruana Galizia, een onderzoeksjournalist, die bezig was corruptie binnen de hiërarchie van de regering bloot te leggen, werd vermoord omdat ze haar professionele taak vervulde.

Nog maar een paar dagen geleden waren we getuige van de heersende dictator van Wit-Rusland die een passagiersvliegtuig van Ryanair kapte om een ​​jonge journalist, Roman Protasevich, te arresteren en mogelijk te vermoorden.

Dit schandalige gedrag laat zien hoe bang deze schurkenstaten zijn voor journalisten en bereid zijn het leven van onschuldige passagiers in gevaar te brengen om de stem van waarheid en vrijheid het zwijgen op te leggen.

Over de hele wereld horen we over journalisten die het doelwit zijn van corrupte, machtige criminelen en ook over politici die bang zijn om te worden blootgesteld aan de mensen die ze zouden moeten dienen.

We hebben de afgelopen vijf jaar gezien hoe president Trump journalisten op de meest verachtelijke manier behandelde en hen de vijand van het volk noemde.

President Trump was doodsbang voor journalisten die de waarheid over hem probeerden te onthullen. Hij bracht simpelweg het leven van journalisten in de VS in gevaar. Zelfs onze eigen regeringen zijn op hun hoede voor journalisten die hen ondervragen en ter verantwoording roepen.

De Britse journalistiek is geloofwaardig en stelt hoge eisen aan haar professionaliteit en integriteit over de hele wereld. Als u naar veel buitenlandse tv-nieuwsuitzendingen kijkt, zoals CNN en Aljazeera, zult u verbaasd zijn hoeveel van hun senior journalisten Brits zijn.

Britse journalisten hebben wereldwijd het beste merk vanwege hun onafhankelijkheid en integriteit.

Helaas zul je, net als in elke andere professionele sector, ook binnen de journalistiek corrupte en ongewenste individuen tegenkomen.

Telkens als ze oneerlijk zijn, worden kromme journalisten geïdentificeerd; degenen die doodsbang zijn voor eerlijke en professionele journalisten, geven zich over aan een aanval om de sector te verzwakken.

Deze ongewenste journalisten, zoals Martin Bashir, creëren een geweldige kans voor degenen die er verstandig aan zouden doen om onderzoek te vermijden om de hele sector in diskrediet te brengen.

Journalisten zijn een integraal onderdeel van ons democratisch systeem. Helaas zijn hun heroïsche werken nooit gewaardeerd en erkend.

Dit beroep is altijd bereid geweest om de ultieme offers te brengen om ons allemaal goed geïnformeerd te houden, zelfs rapportage vanuit warzones.

Ze zijn over de hele wereld gemarteld, vermoord en opgesloten.

Ze leveren een enorme bijdrage aan onze economie.

We waren getuige van hoe onze lokale pers werkte tijdens de pandemie om ons op de hoogte en veilig te houden. Journalisten behoren tot de slechtstbetaalde professionals, maar ze zijn gepassioneerd over hun werk.

We kunnen niet vertrouwen op sociale media om geloofwaardige informatie te ontvangen, aangezien deze niet gereguleerd is en dus zeer gevaarlijk kan zijn.

Onze lokale journalisten promoten voortdurend onze bedrijven en de regio voor investeringen. Ze steunen onze democratie tijdens de verkiezingen. Ze zijn een essentieel onderdeel van onze gemeenschappen. Ze houden de machtigen, de regeringen en politici krachtig ter verantwoording.

Ik geloof dat onze journalisten vergeten helden zijn. We mogen niet toestaan ​​dat één slechte appel de rest bederft.