"'De oude manieren van werken zijn dood': kan Wales overgaan op een vierdaagse werkweek?"

September 29, 2021

CEO, Comtek Network Systems UK Ltd en voorzitter van de DBF

“Afgelopen vrijdag heb ik tijd doorgebracht met mijn grootouders, het was gewoon geweldig. Het was echt leuk om mensen te zien en tijd met ze door te brengen”.

Elise Formston werkt fulltime als verkoop- en ontwerpleerling, maar ze heeft elke week een driedaags weekend.

Elke vrijdag is van haar.

Dat komt omdat het bedrijf waarvoor ze werkt een vierdaagse werkweek hanteert en er in heel Wales steeds meer oproepen komen voor werknemers om net als Elise hiervan te profiteren.

Waar kwam het idee vandaan?

Het lijkt misschien een nieuw idee, maar in 1930 was het de intellectuele denker John Maynard-Keynes die het concept van een veel kortere werkweek ontwikkelde. Hij dacht dat een combinatie van toenemende welvaart en welvaart, gekoppeld aan technologische vooruitgang, er uiteindelijk toe zou leiden dat mensen slechts 15 uur per week zouden werken.

Rond die tijd namen bedrijven als Ford in Amerika en Kelloggs kortere weken en kortere ploegendiensten over, in de overtuiging dat een verbetering van het moreel van het personeel de productiviteit zou verhogen.

In de komende decennia slaagden deze veranderingen en vorderingen er echter niet in om zichzelf als de norm te vestigen.

Kate Hulley heeft een vierdaagse gecomprimeerde week ingevoerd voor fabrieksarbeiders en kantoorpersoneel bij haar verpakkingsbedrijf.

Waarom is het idee nu weer opgedoken?

De pandemie van het coronavirus heeft bedrijven, werkgevers en de bredere economie gedwongen om de regels en normen van werken fundamenteel te heroverwegen.

Thuiswerken werd in 2020 van de ene op de andere dag gemeengoed en hoewel veel mensen terug naar kantoor gaan nu de beperkingen zijn versoepeld, zijn er grote aantallen mensen die nooit meer naar hun werk zullen pendelen.

In deze tijd van verandering komt het debat over de lengte van de werkweek weer op de voorgrond van de hoofden van sommige ondernemers en politici, terwijl ze zich proberen aan te passen aan een modern Wales na de lockdown.


Hoe werkt een vierdaagse werkweek in de praktijk?

Bij een dozenmakerij Belmont Packaging in Wigan heeft baas en eigenaar Kate Hulley een zogenaamde 'gecomprimeerde week' ingevoerd, waarbij werknemers van maandag tot en met donderdag 38 uur werken.

"Het gaat heel goed", vertelde ze aan ITV Cymru Wales, "de factor doet het sinds 2019 en het werkt heel goed en het kantoor is er nu ook naar veranderd.

“De medewerkers kunnen op vrijdag persoonlijke afspraken maken en van maandag tot en met donderdag zijn we meer gefocust. Als bedrijf kunnen we onze outsourcing-engineers op vrijdag binnenhalen, zodat we maandag weer klaar zijn om te beginnen.

“Het is een win-winsituatie voor het personeel en het bedrijf”, voegt Kate eraan toe.

Volgens bedrijfsexperts en enkele van de reeds beschikbare gegevens van proeven met kortere werkweken over de hele wereld, zou de verhuizing de productiviteit kunnen verbeteren.


Askar Sheibani is de voorzitter van het Deeside Business Forum en hij zegt dat kortere weken heel logisch zijn voor sommige banen, vooral die in productie.

"Er zijn veel bedrijven die zich hebben gerealiseerd dat door hun personeel meer vrije tijd te geven, hun productiviteit toeneemt", vertelde hij aan ITV-correspondent Carole Green.

Hij zegt dat door gebruik te maken van technologie die al over de hele wereld beschikbaar is, zoals 5G, augmented reality en kunstmatige intelligentie, de mogelijkheid om werkmethoden te veranderen binnen handbereik ligt in Wales.

"Vaardigheid is het probleem", voegde hij eraan toe. “We zijn niet bezig met het bijscholen van ons personeel. Slimmere landen zoals IJsland en sommige van de Scandinavische landen, ze werken minder uren en ze hebben meer vakanties.

“En toch is hun productiviteit hoog, hun onderwijssysteem goed, de levensstandaard hoog. We kunnen iets leren van deze landen”.

Plaid Cymru sprak zich op 22 september uit voor een vierdaagse werkweek in de SeneddKrediet: Welsh Parlement

Is er de politieke wil voor deze verandering in Wales?

Plaid Cymru dwong eerder in september een debat in de Senedd-kamer af en zei dat het nu tijd is om een ​​vierdaagse werkweek in te voeren voor arbeiders.

"De oude manieren van werken zijn dood, tenminste dat is wat ik hoop dat we tegen het einde van dit debat kunnen zeggen", zei Luke Fletcher MS.

Hij wees erop dat velen in Wales hadden genoten van de flexibiliteit van het werk dat de pandemie met zich meebracht, en merkte ook op dat sommige werknemers de voordelen niet hadden gezien die anderen de afgelopen 18 maanden hadden.

"Een vierdaagse werkweek, goed gedaan, is een manier om ervoor te zorgen dat deze voordelen in onze werkpraktijken kunnen worden ingebakken en door alle werknemers kunnen worden gevoeld, of ze nu hoger of lager worden betaald", vervolgde hij.

De Welsh Conservatives zeiden dat de kwestie buiten de bevoegdheid van de decentralisatie viel en beschreven het idee als "niet gegrondvest op de realiteit".

Ondertussen zei de regering van Wales dat ze zal blijven kijken naar het bewijsmateriaal over de waarschijnlijke impact van een vierdaagse werkweek op de balans tussen werk en privéleven en de algehele productiviteit van individuele werknemers.

De vice-minister van Sociaal Partnerschap Hannah Blythyn MS zei ook dat de regering naar internationaal bewijs zou kijken of een vierdaagse werkweek de koolstofemissies zou verminderen en gendergelijkheid zou bevorderen, maar weigerde zich te committeren aan een proefproject hier.

Gevraagd of een kortere werkweek misschien iets is van de regering van Wales? kan met Plaid Cymru werken terwijl ze een samenwerkingsovereenkomst zoeken voor sommige kwesties, de staatssecretaris antwoordde: "Ik denk dat dat ver boven mijn salarisschaal is om die vraag te beantwoorden".

De regering van Wales moet het algemeen belang, samen met de ecologische en sociale voordelen van lokale bedrijven, ruim boven de grootte van het bedrijf stellen als het gaat om scoren in het inkoopsysteem.