"Impact van het minibudget van de regering op bedrijven in Noord-Wales"

September 27, 2022

Met ASKAR SHEIBANI

CEO, Comtek Network Systems UK en voorzitter, DBF

Dit was de meest risicovolle begroting die ik ooit heb gezien en is zeer verontrustend. Het heeft zich puur gericht op groei. Als het werkt zou dat geweldig zijn. Als het er echter niet in slaagt om te leveren, zal het land in verwoestende diepe problemen komen. Ik ben het niet eens met de ideologie om de rijken rijker te maken om de armen rijker te maken. Ik ben het er ook niet mee eens dat het rijker maken van de grote multinationals onze lokale kleine bedrijven winstgevender zal maken.

In Noord-Wales zijn bijna alle bedrijven klein en middelgroot, dus we gaan niet profiteren van de verlaging van de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven en bankiers. Ik geloof ook niet dat het economisch verstandig en verstandig is om een ​​kolossaal bedrag te lenen om uit te geven in plaats van te investeren in infrastructuur. We hebben al gezien dat de marktreactie de bijna ineenstorting van het pond heeft veroorzaakt. Dit zal uiteindelijk leiden tot een enorme stijging van de rente en inflatie.

Het was echter niet allemaal slecht nieuws. Het schrappen van de impopulaire stijging van 1.25% van de National Insurance is welkom nieuws voor kleine, worstelende bedrijven. Helaas hebben ze de kans gemist om ook de verouderde draconische zakelijke tarieven te schrappen. Een andere aankondiging die we zouden moeten verwelkomen, is de oprichting van Investeringszones.

Ik ben een groot voorstander van speciale zones. Toen de Britse regering begin 2011 aankondigde dat ze ondernemingszones in Engeland zouden creëren, leek de regering van Wales aanvankelijk niet erg enthousiast over het idee. Er waren veel negatieve ongegronde geruchten uit verschillende hoeken tegen de ondernemingszones. Dergelijke geruchten omvatten versoepeling van de planning en arbeidswetten. Gezien het feit dat Wirral en Daresbury al waren aangewezen als Enterprise Zones, zou Deeside in groot gevaar zijn geweest als we waren buitengesloten.

Het bedrijfsleven, onder leiding van Deeside Business Forum (DBF), voerde energiek campagne voor de toekenning van de Enterprise Zone-status aan Deeside. We hebben allemaal hard gewerkt met de steun van de Flintshire County Council en hebben onze stem luid en duidelijk doorgegeven aan de regering van Wales om de ernst van de situatie en mogelijk banenverlies in Noordoost-Wales te erkennen. De regering van Wales luisterde naar onze stem en stemde op 21 september 2011 in om Deeside aan te wijzen als Enterprise Zone. Dit was een geweldige beslissing van de regering van Wales. De toenmalige minister van Economische Zaken nodigde me uit om de eerste voorzitter van de raad van bestuur van de Deeside Enterprise Zone te worden.

Deeside is een van de meest succesvolle zones in het VK en heeft duizenden hoogwaardige productiebanen gecreëerd voor de hele regio. De geschiedenis heeft zich nu herhaald. De Britse regering heeft Liverpool, Cheshire West en Chester al aangewezen als twee van de 38 investeringszones. Als we zwijgen en niets doen, zullen Deeside en Wrexham verliezen. Het zou schandalig zijn als de regering van Wales het gevaar waarmee we nu worden geconfronteerd niet ziet en besluit andere gebieden van Wales te verkiezen boven Deeside en Wrexham. In de Investeringszones komen fiscale voordelen.

Zoals eerder zullen er ongegronde negatieve geruchten zijn tegen de investeringszones in Wales. We moeten weerstand bieden aan deze negativiteiten. Planning wordt bestuurd door de regering van Wales, niet door het VK, aangezien het een gedecentraliseerde aangelegenheid is. Het arbeidsrecht wordt beheerst door de Britse regering en kan niet worden gewijzigd vanwege een verandering in de regionale status. De DBF, met meer dan 2,500 leden en supporters, zal agressief campagne voeren en vechten voor de toekenning van de Investeringszone-status aan Deeside en Wrexham. We hebben dit proces eerder doorlopen en hebben een geweldige staat van dienst op het gebied van succes.

We hebben al onze parlementsleden, lidstaten en raadsleden in Flintshire en Wrexham nodig om zich aan te sluiten bij onze grote, door de strijd geharde, veerkrachtige zakengemeenschap om samen met ons campagne te voeren en te lobbyen bij zowel het VK als de regering van Wales om de ernstige economische nadelen en het banenverlies te erkennen waarmee we te maken zouden krijgen door de aangrenzende Engelse investeringszones, als onze vraag genegeerd zou worden.