+ 49 (0) 6105 303 9607 Contact Zoek Producten
Pagina selecteren

Ecologische Duurzaamheid

, Wat is e-waste?

Wat is E-Waste?E-waste of Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) beschrijft afgedankte, overtollige, verouderde of defecte elektrische of elektronische apparaten zoals computers, televisies en mobiele telefoons. Wereldwijd groeit e-waste met een snelheid van ongeveer 40 miljoen ton per jaar, omdat consumenten in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden nieuwe gadgets kopen en hun oude weggooien.

E-afval dat op stortplaatsen wordt gestort of zonder zorg wordt gerecycled, kan zware metalen in het grondwater en de grond uitlogen. Verbranding van E-waste produceert dodelijke zure dampen, chloor en zwaveldioxidegas. Miljoenen tonnen e-afval verdwijnt elk jaar uit de ontwikkelde wereld en blijft in ontwikkelingslanden verschijnen, ondanks internationale verboden. Campagnevoerders zijn van mening dat gewetenloze schroothandelaren illegaal miljoenen tonnen gevaarlijk afval naar de ontwikkelingslanden dumpen onder het mom van export voor gebruik in scholen en ziekenhuizen.

e-afvaleffect op de natuurDuizenden afgedankte computers uit West-Europa en de VS komen elke dag aan in de havens van West-Afrika en eindigen in enorme giftige stortplaatsen waar kinderen ze verbranden en uit elkaar halen om metalen voor geld te extraheren. De gevolgen van e-afvalvervuiling omvatten ernstige gezondheidsproblemen zoals luchtwegaandoeningen, neurologische aandoeningen en leukemie. Een VN-rapport verklaarde dat dringende maatregelen nodig zijn om de 'bergen' van e-waste in ontwikkelingslanden aan te pakken.

De meeste nieuwe technologieproducten vereisen zeldzame aardmetalen in hun constructie. Dergelijke metalen zijn slechts in een handvol landen te vinden. Ze zijn moeilijk te delven en bijna onmogelijk te winnen via recyclingprocessen. China heeft tussen 80-95% van 's werelds zeldzame aardelementen en blijft, ondanks eerder aangegeven dat het tegen 2012 de meeste van deze elementen zou stoppen, exporteren. De reparatie en het hergebruik van defecte apparatuur leidt tot een verminderde behoefte aan de productie van gloednieuwe producten die zeldzame aardmetalen bevatten. Ondersteuning voor deze visie wordt gegeven in de WEEE-richtlijnen, waarin staat dat hergebruik van apparatuur 20 keer "groener" is dan recycling.

Het antwoord op het probleem van E-waste - hergebruiken, repareren en recyclen (de drie R's)

Het is inderdaad mogelijk om de levensduur van een netwerkinfrastructuur aanzienlijk te verlengen.

Reparaties en reserveonderdelen zoals Comtek maken het mogelijk om apparatuur zo lang als de klant wenst in goede staat te houden. Dit is niet alleen goed voor IT-budgetten, maar ook goed voor het milieu.

Drie Rs: hergebruik, reparatie en recycling

Onderhouden in plaats van de IT-infrastructuur te vervangen
Reparatie defecte elektronische apparatuur in plaats van te vervangen
Aankoop getest en gegarandeerd Refurbished Hardware
remarketen ongewenste IT-hardware voor hergebruik in plaats van verwijdering
Recycle onbruikbare IT-apparatuur op verantwoorde wijze.

Deze website maakt gebruik van cookies

Meer info Sluiten